Samen in Beweging

Een COPD-specialist helpt uw conditie op peil te houden

Als u COPD-patiënt bent is het onder meer erg belangrijk om in beweging te blijven. Hierdoor hebben uw spieren minder zuurstof nodig, waardoor u minder snel benauwd raakt. Fysio Petershofje heeft speciale bewegingsprogramma’s die u helpen om uw conditie op peil te houden.

Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, oftewel: Chronische Obstructieve Long Ziekte) is de verzamelnaam van de longziektes waarbij de ademhaling wordt verstoord door een beschadiging van de longen. Symptomen bij deze ziektes zijn: kortademigheid bij inspanning, benauwdheid, hoesten (eventueel met slijm), vermoeidheid, weinig spierkracht en gewichtsverandering.

De twee meest voorkomende longziektes zijn:

  • chronische bronchitis: dit is een constante ontsteking van de bronchiën, de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen, waardoor slijm aangemaakt wordt en ademen lastiger gaat.
  • longemfyseem: hierbij gaan de longblaasjes langzaam verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat ingeademde zuurstof in het bloed komt en de afvalstoffen uit het bloed worden uitgeademd. 

De fysiotherapeuten van Fysio Petershofje in Goirle helpen u met het aanleren van een effectieve wijze om vastzittend slijm los te maken. Verschillende ademhalingsoefeningen helpen de kortademigheid te verminderen.

Een afspraak maken met een COPD-specialist?

Leven met COPD

COPD geneest helaas niet, maar een gezonde manier van leven gecombineerd met de juiste behandeling, kunnen positieve invloed hebben op het functioneren met COPD.

Persoonlijk zorgplan

De juiste behandeling is voor iedereen anders en daarom is het belangrijk een zorgplan te maken met een longarts en longverpleegkundige. In dit zorgplan is er een rol voor de fysiotherapeut met specifieke kennis over COPD. Zijn aandacht gaat uit naar de ademhaling, de conditie en het leren doseren van activiteiten.